Canine Myofascial Release Therapie

Naast de gewone sportmassage heb ik een cursus gevolgd voor Canine Myofascial Release Therapie. Fascia, ook wel bindweefsel genoemd, zorgt er letterlijk voor dat alles in het lichaam aan elkaar verbonden is. Daarnaast zorgt voor stevigheid, beschermt het organen, ondersteunt bij genezing en speelt een rol in de vochthuishouding, energieopslag en stofwisseling. In plaats van te denken in losse spieren, met individuele functies, denken we in ketens van spieren. Deze ketens zijn doormiddel van Fascia aan elkaar verbonden en hebben een gezamenlijke functie. Als er een blokkade in een deel van deze keten is, heeft dit effect op de rest van de keten.

Deep Tissue Massage 

Tijdens het masseren kunnen we Deep Tissue massage toepassen om deze blokkades te verhelpen. Dit is een massage techniek waarbij je verschillende drukpunten op de spieren en fascia zet. Deze manier van masseren kan ook in combinatie met de gewone sportmassage worden gebruikt.

Guasha 

Soms moeten we voor blokkades nog dieper masseren. Hiervoor kan de Guasha techniek worden ingezet. Guasha komt van de Chinese Geneeskunde. Zij werken met meridianen banen in het lichaam. Deze komen grotendeels overeen met de Myofasciale Ketens die gebruikt worden bij de release therapie. Met een jade steen schrapen we over de ketens. (Dit doet geen pijn. Sterker nog de meeste honden vinden het heerlijk)

 

Het schrapen heeft als effect:

  • Om de doorbloeding te verbeteren en blokkades op te heffen.
  • Het immuunsysteem te stimuleren.
  • Het helpt verklevingen van spieren en fascia los te maken.
  • Het lichaam en organen gaan erdoor ontgiften en komen weer in balans.

Myofascial taping 

Ook het tapen kunnen we toepassen in ketens. Doordat je een hele keten tapet zorg je ervoor dat meerdere spieren geprikkeld worden ipv een losse spier. Hierdoor kunnen we bijv een hond die overcompenseerd door kreupelheid aan één poot weer in balans brengen.

Myofascial taping kan net als gewone sporttaping op kort- tot mediumharige honden worden toegepast.